Carpaal tunnelsyndroom

Fysiotherapie bij carpaal tunnelsyndroom

Last van een dof, tintelend of pijnlijk gevoel in duim-, wijs- en middelvinger en een deel van de ringvinger? Dit kunnen tekenen van Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) zijn.

De carpale tunnel is een ruimte in je pols waar verschillende zenuwen en pezen doorheen lopen. ER loopt een zenuw in deze ruimte die de binnenkant van je hand aanstuurt. Bij het Carpaal Tunnel Syndroom wordt deze zenuw, de nervus medianus,  ingeklemd. Dit ontstaat door zwelling als gevolg van te veel vocht of als gevolg van irritatie van de structuren die door de tunnel lopen. De inklemming van de nervus medianus geeft pijn, tintelingen en/of een doof gevoel aan de handpalm en in de vingers. Soms gaat dit gepaard met krachtverlies van de hand. Meestal neemt de pijn ‘s nachts toe of wanneer de hand vaak gebruikt wordt.

Waarmee kan de fysiotherapeut u helpen?

Het begint met uitleg over het veranderen van polshoudingen om langdurige en repeterende met een gebogen pols zoveel mogelijk te voorkomen.
Verder kijken we ook naar:

  • Eventuele klachten in de nek, schouder en bovenrug
  • Oefeningen om de kracht vergroten van de spieren in uw hand, vingers en onderarm
  • rekoefeningen om de flexibiliteit van de pols, hand en vingers te verbeteren

Wat doet Fysiotherapie Engelsbergen – Genderdal nog meer?

De klachten met het carpaal tunnelsyndroom kunnen ook behandeld worden met het Phystrac-tractieapparaat. Het Phystrac-tractieapparaat maakt handig gebruik van de zwaartekracht. De onderarm en de elleboog worden met fixatiebanden op de juiste plaats gehouden, terwijl de band om de pols is bevestigd aan een gewichtsmechanisme. Zo kan op een gecontroleerde manier en heel gedoseerde trekkracht worden gegeven aan de onderarm en pols. Het gevolg van deze beweging is dat de betrokken spieren en gewrichtsbanden kunnen ontspannen. De druk in de carpaal tunnel neemt af, waardoor de afgeklemde nervus medianus weer ruimte krijgt en de klachten afnemen.

Kijk voor meer informatie op de website van Phystrac of bel ons!

Behandeling Carpaal Tunnel Syndroom