MS

Fysiotherapie bij MS

We hebben een speciaal bewegingsprogramma voor mensen met MS Multiple Sclerose. Een programma met als doel houdings- en bewegingsklachten te verminderen en/of te voorkomen. Iemand met MS heeft verharde plekken op verschillende plaatsen in het centrale zenuwstelsel, die zijn ontstaan door ontstekingen. Op deze plekken zijn de cellen van het zenuwstelsel aangetast. Hierdoor ontstaan stoornissen in de zenuwgeleiding en dat kan van invloed zijn op het functioneren van verschillende delen van het lichaam. Dit kan resulteren in houdings- en bewegingsproblemen.

Dagelijks bewegen kan een uitdaging zijn, zeker wanneer u gehinderd wordt door uw klachten. Wij als fysiotherapeuten kunnen u dan helpen. Wij geven advies over geschikte manieren of actief te blijven op een manier die bij uw klachten past. De behandeling bestaat meestal uit voorlichting en oefentherapie. Bij oefentherapie doet u oefeningen waarbij u die handelingen verricht waarmee u veel moeite hebt. Als u (tijdelijk of voortdurend) gebonden bent aan een rolstoel of het bed, kunnen andere behandelingen op u van toepassing zijn. Ze zijn bedoeld om de problemen als gevolg van MS zo klein mogelijk te houden.

Wij maken deel uit van het MS-netwerk, waarbij overleg en samenwerking met (betrokken) neurologen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten en dergelijke, deel uitmaken van de behandeling.