Valpreventie

Valpreventie

Valpreventie is het voorkomen van vallen. Tijdens de valpreventie training ontvang jij handige handvatten voor in het dagelijks leven om een val te voorkomen. Maar ook ontvang je handvatten om te handelen als een val onverhoopt toch voorkomt.

Oorzaak van vallen
Lichamelijke of geestelijke oorzaken zoals duizeligheid, slechte mobiliteit, zichtproblemen en angst om te vallen kunnen ervoor zorgen dat jij valt. Naast deze oorzaken kan een val ook veroorzaakt worden door externe factoren zoals loophulpmiddelen, schoeisel, oneffen vloeren en kleden. Een onverhoopte val kan voor veel vervelende blessures zorgen. Denk hierbij aan blauwe plekken, verstuikingen, maar ook botbreuken zijn een veelvoorkomend gevolg.

Fysiotherapie voor ouderen
Samen gaan we kijken hoe we een valpartij kunnen voorkomen en hoe jij kunt handelen als jij toch even het evenwicht verliest.
We starten met een analyse van het huidige situatie en we kunnen tevens indien nodig in de thuissituatie bekijken. Vanuit daar gaan we aan de slag met eventuele risicopunten. Vaak is het een combinatie van informeren en oefenen. De oefentherapie is met name gericht op het waar mogelijk herwinnen maar ook het omgaan met verlies van mobiliteit en zelfstandigheid. Het trainen van spierkracht en evenwicht zijn bewezen gunstige factoren in het voorkomen van een val.
Ervaar jij nog andere klachten? Ook daar kunnen we mee aan de slag. Soms kan het zijn dat het bewegen tijdelijk is verstoord door een pijnklacht. Ook dit kan een verhoogd valrisico geven. Uiteindelijk kijken we naar het geheel en maken een behandelplan dat is afgestemd op jouw fysieke mogelijkheden en wensen.

Ben jij familie of mantelzorger en wil jij advies? Neem gerust contact op met onze specialisten.